mandag 6. juni 2011

Bade! ... og is!

To nye, små milepæler!
1. Solvår har tatt i bruk sitt første tegn!
Da jeg spurte i kveld: "Skal vi gå og bade?" strøk hun begge hendene opp og ned på magen!
Vi har brukt "tegn til tale" i ca 2 år, nå - uten at det har vært noen ubetinget suksess. Solvår har riktignok forstått tegnene vi har innført, men hun har ikke tatt dem i bruk selv. Men i dag kom det, sannelig! Og da måtte vi selvfølgelig hoppe rett i badekaret!


Siden Solvår har problemer med å forstå og bruke ord, er hun avhengig av en alternativ måte å kommunisere på. I tilllegg til enkle tegn har vi også prøvd med noen bilder, men også her har det vært litt vanskelig, blant annet fordi Solvår ikke har forstått/hatt finmotorikk til å peke. Men:
2. I dag brukte hun pekefingeren og pekte helt bevisst på bildet av ispinnen i boka! (Men hun fikk ikke is, da...)

I løpet av sommeren får vi forhåpentligvis kommet i gang med utredningen knyttet til Solvårs kommunikasjon, og det blir spennende å se hva fagfolkene sier: tegn, bilder, eller begge deler?
Jeg håper på tegn - det er så mye lettere hvis man bare trenger hendene, og ikke er avhengig av plansjer eller bøker for å si noe.

Hvis flere enn meg synes det er spennende med alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) så sjekk f.eks disse nettstedene:

- Lenke til ISAAC, en internasjonal organisasjon for alle som bruker og legger til rette for alternativ og supplerende kommunikasjon http://www.isaac.no/
- Lenke til barnesanger m/tegn: http://www.statped.no/moduler/templates/Module_Article.aspx?id=33799&epslanguage=NO
- En fantastisk reportasje om Hanne som snakker med øynene: http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/127729/
- Tegnordbok på nett, http://www.tegnordbok.no/ (Sjekk "bade", f.eks!)
- Om kommunikasjonsbøker med bilder/symboler:  http://www.me-too.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar